Poppyhead portfolio
contemporary roof terrace

With stunning views across the city and beyond and an industrial feel to this terrace in Birmingham, the clients were keen to be provided with stunning views out from the apartment to the terrace as well as from the terrace beyond. The new terrace is divided into two distinctive areas, one with a stunning polished bespoke metal water wall focal point and planted screen boundary the other for sitting and admiring the views with bespoke built in storage seating and polished steel and resin table.

A vibrant blue and orange colour scheme was chosen to fit with the surroundings of red brick and metal and provide a minimal but impactful palette. The modern linear layout of grey-blue planters and composite deck is softened by the porcelain tiles and perennial planting consisting of grasses and flowering plants that move in the breeze and contribute to the colour scheme. Accent lighting within the planting as well as inset into the porcelain tiles add another dimension at night, emphasising key features and extending the use of this magical space.

Contemporary roof terrace, Birmingham
Contemporary roof terrace, Birmingham
Contemporary roof terrace, Birmingham

Contemporary roof terrace, Salford
modern roof terrace

The existing terrace of over 110m2, provided amazing 270-degree views of the whole of Manchester as well as along the Manchester Ship canal but needed a complete overhaul to fit with the modern and stylish interior of the apartment. 

The creation of a raised low maintenance deck together with built in storage seating and a stunning clad wall with water feature and planting provided a focal point for the terrace whilst enabling the admiration of the stunning views.  Inset lighting in the deck and as uplighters to the plants, extend the use of the terrace and its visibility from the apartment.  

Multistemmed birch in huge containers and ivy screens further added to the contemporary feel, framing views and providing a welcome boundary. The muted blues, greys, buff and purples of the planting and hard landscaping provide a strong connection with the surrounding water whilst also giving the feel of a garden in the sky.

Contemporary roof terrace, Birmingham
Contemporary roof terrace, Birmingham
Contemporary roof terrace, Salford

Grand Designs 2013 - Contemporary Urban Kitchen Show Garden
contemporary urban kitchen show garden

This Grand Designs Live 2013 winning show garden was created with a brief to create an inspirational urban kitchen garden that reflected a contemporary style and an environmental sustainability ethos. 

The space combines the idea of functional space growing vegetables, salad crops, herbs, fruit and flowers with a sensory retreat for relaxing and entertaining. Wire mesh architectural gabions filled with stone form linear raised beds, that triple up as wildlife hotels and seats whilst metal is used to create a water feature & pergola, bringing light and movement into the space. 

The pergola is a place for sitting under as well as a frame for supporting climbing fruit and vegetables.  A herb wall acts as a dramatic visual and textured feature as well as freeing up space for growing elsewhere. 

This eco-chic space demonstrates that it is possible to combine function & sustainability with style and to make the most of even the smallest of outside areas.

Contemporary Urban Kitchen Show Garden
Contemporary Urban Kitchen Show Garden
Contemporary Urban Kitchen Show Garden

Contemporary courtyard
contemporary courtyard

This scheme is a tiny courtyard and needed to reflect the client’s compact, modern and minimalist accommodation that is directly linked to the courtyard via a folding door.  In this way, the courtyard almost resembles a Japanese courtyard, often primarily to be viewed from the property.  Slate tiles run seamlessly from inside to outside whilst the contemporary horizontal fencing in western red cedar together with a matching seat and gate reflect interior horizontal blinds and provide privacy and enclosure.  

Further enclosure and an opportunity to grow climbers on boundaries and above are provided by a black wood and wire pergola over a small seating area together with a metal frame system on the walls. In this way, the urban space has a feeling of green and lush whilst the small area within the courtyard is retained for people!  Black stemmed bamboos, black grasses, an acer, ferns and climbers all contribute to the contemporary feel. The focal point of the scheme is a pewter resin wall sculpture- you can’t help but think that someone is watching you!

Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard

Contemporary front garden
contemporary front garden

The client property is a modern minimal home within a conservation area on a private road.  The front garden seeks to work with both the style of the property and the woodland feel of the area, created by large mature trees in the surroundings. 

The garden is a contemporary interpretation of a woodland scene and combines natural hard landscaping materials that form a functional driveway, with a textured architectural planting palette of grasses, ferns and silver birch.

Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard
Contemporary Front Garden

Contemporary minimalist rear garden
contemporary minimalist rear garden

The client property served as the inspiration for this contemporary rear garden, which needed to combine the feeling of a courtyard entertaining space with a more traditional garden layout.  Geometry and structure in the form of raised planters and strong lines combine effectively with light and shadow to create an architectural and modern feel. 

Planting combines strong texture with complementary form through the use of grasses, ground cover perennials and shrub planting whilst the boundaries are clothed with several architectural climbers and wall shrubs for enclosure and depth.

Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard

Japanese brush painter's garden
japanese brush painter's garden

This large rear garden is the home of a Japanese brush painter, keen for the garden to reflect her interest in Japanese design and be influenced by the Japanese aesthetic but not a literal interpretation of it. Symbolic circles provide a double lawn that can be strolled around and were also incorporated into the teahouse-style sun house surrounded by decking and slate.

Planting is a rich mix of perennials, shrubs and trees with a focus upon texture and colour. Bamboo swathes provide an appropriate backdrop for the teahouse and hide the rear boundaries whilst a slate water feature adds further movement and light to the composition.

Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard

Naturalistic Mediterranean Town Garden
meditteranean feel town garden

This naturalistic town garden had become overgrown and unusable for its TV producer owner.  The brief ensured that the wild and natural feel was retained, and the mature trees and shrubs incorporated into the new nature-inspired design. 

A more contemporary and useable space was created through a natural limestone patio area and dramatic raised planter linked to the house.  This was connected, through colour and form, to another, formal seating area further away from the property, to grow herbs, salad crops and fruit. This ‘Mediterranean’ area was enriched through the use of handmade terracotta and Moroccan blue tiles.   The clean lines of wood and terracotta-coloured raised beds  and a modern wood and wire pergola for growing climbing scented plants created a sensory retreat for sitting and relaxing.

Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard
Contemporary Courtyard

What our clients say >>